Paracykling er en sportsgren for de, der har forskellige handicap, der gør dem ude af stand til at konkurrere på en almindelig cykel med lige vilkår som ikke-handicappede. Disse forskellige handicap munder hermed groft sagt ud i fire forskellige typer cykler. Det hele er dog ikke sort/hvidt, og der er overlap, men generelt kan det beskrives således:
- Tohjulet cykel: balanceproblemer eller amputation af ét ben
- Tandemcykel: synshandicap
- Håndcykel: begrænset eller ingen funktion i benene
- Trehjulet cykel: begrænset balancefunktion
Altså kan alle fire slags cykler gå ind under kategorien paracykling, og selvom der er forskel på selve cyklerne, så er kravet til udstyr i høj grad det samme, da kun meget lidt af det har at gøre med den helt konkrete måde, hvorpå cyklen kommer i bevægelse.
Forskelligt paracykling-udstyr
Når først man har anskaffet sig den rette cykel, skal man have noget godt tilbehør. Det er naturligvis atleten og paracyklen der står for langt det meste af ydelsen, men går man på kompromis med det resterende udstyr, har det naturligvis også en effekt. Selvom det kan virke pebret, så kan man faktisk godt få fat i det hele, uden at skulle søge om onlinekredit.
Noget af det udstyr, du absolut skal have, er cykeltøj og en hjelm. Særligt sidstnævnte handler ganske enkelt om sikkerhed, for selvom du måske selv cykler pænt og lovligt, så er der langt fra sikkert, at dine medtrafikanter og -atleter gør det samme – og hvis du er involveret, så vil det også gå ud over dig i sidste ende. Andet smart udstyr at have, i hvert fald så fremt man cykler med ben og fødder, er cykelsko. Cykelsko er særlige sko, der ”klikker” fast i pedalerne. Det betyder, at man kan få ekstra kraft i pedalerne, da man kan udnytte trækeffekten også, som stort set fylder halvdelen af selve pedalbevægelsen. Man skal dog lige vende sig til at bruge cykelsko, da det betyder, at man ikke lige så nemt kan komme af cyklen. Så hvis det er ved at gå galt, skal man tænke hurtigt.
Udstyret kan man finde forskellige steder online, samt i fysiske butikker. Hvis der er tale om udstyr såsom tøj, hjelm, briller, mv., så er der netop ingen forskel på udstyr til paracykling og blot cykling, og det vil du derfor kunne finde i enhver cykelbutik. Der er således ingen grund til at søge specifikt på paracykling udstyr, selvom du dog vil kunne finde et par butikker derude, der netop specialiserer i handicapcykling. Disse butikker er til gengæld netop dem, du skal gå til, når du skal købe selve cyklen, og/eller har behov for reparationer, råd og vejledning til enten konkrete problemer eller generel vedligeholdelse.
Købe paracykling-udstyr på kredit/afbetaling
Køber man al udstyret på én gang, og går man efter de dyreste mærker, kan det godt være noget af en mundfuld, og kan nærmest kræve en mikrokredit at finansiere. Men som regel vil man anskaffe sig udstyret lidt ad gangen, og har man blot cykel og hjelm, så kan man ofte godt vente lidt med alle de mindre dele.
Er man alligevel ude i at købe en del på én gang, så kan det stort set altid lade sig gøre at finansiere det over flere mindre betalinger. Det kan enten være hos et tredjepartsfirma, eller måske hos forhandleren selv. Sidste er som regel at foretrække, da det oftest betyder færre fordyrende mellemled. Nogle firmaer der specialiserer i afbetalinger og kredit er dog også ganske udmærkede, og man skal ikke som sådan være bange for at bruge dem.