Paracycling – cykel sport – cykler og tilbehør.

Alt om para cycling og cykel sport

Paracycling – cykel sport – cykler og tilbehør. - Alt om para cycling og cykel sport

Brænde, briketter eller træpiller til opvarmning?

Det kan nogle gange være lidt svært at finde rundt i hvad der bedst kan betale sig til opvarmning af sit hjem. Et det almindelige brænde som f.eks. bøgebrænde, ask, birk, eg og den slags, er de de små træpiller som mange af os forbinder med Stoker fyret på landet, eller er det de smarte firkantede briketter af sammenpresset savsmuld? Alle 3 kan være rigtig gode til opvarmning af dit hjem men hvad du skal vælge afhænger helt at dit behov og prisen du skal betale for det. Men lad os se lidt nærmere på de 3 muligheder.

Brænde

Info om brænde, briketter og træpiller

De fleste af os kender de almindelige brænde stykker, træ der er kløvet i størrelser der passer perfekt til pejsen eller brændeovnen. Der kan være forskellige træsorter som bøg, ask, løv, birk osv. og fås både som lufttørret hvor de har lagt ude i solen et års tid og tørret op. Det kan også være som ovntørret hvor det i nogle dage har lagt i en cirka 200 graders varm ovn. Af disse 2 metoder er ovntørret klart den bedste da vandindholdet i træet er lavere end ved lufttørring, jo lavere vandindholdet er, jo bedre brænder træet og mere varme får du ud af det (da der ikke først skal bruges varme på at få vandet i træet til at fordampe). Ovntørret træ er som regel også noget dyrere, så den ekstra kvalitet er noget du betaler for. Er træet helt frisk må du ikke bruge det til opvarmning da du får en meget dårlig forbrænding der både forurener din pejs men også din skorsten og i værste tilfælde kan medvirke til skorstensbrænde. De tung træsorter som f.eks. bøg afgiver mere varme end de lette og er derfor mere optimal hvis du skal have varmet hjemmet godt op, skal træet blot bruges til at få en hyggelig ild i pejse og en smule ekstra varme er de billige træsorter her er bedre valg da man jo lige så godt kan spare lidt penge på sit brænde.

Briketter

Træbriketter eller briketter som de ofte kaldes, er små firkantede klodser (i nogle tilfælde runde), der består af savsmuld og trærester som er presset sammen under ekstremt tryk. Ved disse belastninger frigiver træet en naturlig lim som binder savsmuldet sammen og sørger for at de beholder formen. Nogle af de helt billige briketter (ofte fra øst Europa), laves dog med forskellige typer af lim og andre fyld rester. Briketter er ofte mere tørre end almindelige brændestykker og har derfor en bedre brændværdi. Det vil sige at du skal benytte en mindre mængde for at opnå samme varme end hvis du havde fyret med f.eks. løvbrænde. Pga. deres facon er de nemme at stable og fylder mindre end en palle med almindeligt træ.

Træpiller

Træpillerne minder på mange måder om briketter, de består også af affalds træ fra møbelindustrien og har en rigtig god brændværdi. De er ikke helt så praktiske til pejsen som f.eks. briketter eller træ brænde, men er rigtig gode de steder hvor man har brug for konstant at have varme på fyret, da man kan få forskellige former for automatisk fyldnings systemer der sørger for at ens fyr holder samme temperatur. Her er det så ofte kun nødvendigt at fylde på par gange om uge alt efter forbrug. Det ville jo være træls hvis man skulle ud midt om natten hver nat, blot for at sørge for det var varme i fyret om morgenen også. Derfor anvendes træpiller mest i industrien eller til erhverv. Da mange træ piller benyttes til disse automatiske påfyldnings systemer er kvaliteten endnu mere vigtigt end f.eks. ved træbriketter eller brænde da piller af ringe kvalitet kan stoppe systemet til eller i værste fald ødelægge det.

Som udgangs punkt er briketter er rigtigt godt valg hvis du har brug for lidt ekstra varme i pejsen, men falder du over et rigtigt godt tilbud på brænde kan det sagtens være et endnu bedre valg så. Men andre ord hvad du skal vælge afhænger af hvor meget du skal betale for varen, kan man spare 200 kroner for en palle på et given tidspunkt vil det næsten altid være det bedste valg hvad enten det er tale om træpiller, briketter eller almindeligt brænde.

Category: blandet